Search

Işık Rengi: Etkili ve Mutlu Ofis Alanı

Kelvin Renk Sıcaklıkları ve yaşam alanlarındaki etkileri
Kelvin Renk Sıcaklıkları ve yaşam alanlarındaki etkileri

Aydınlatma endüstrisi, son zamanlarda fazlaca enerji verimliliği ve sahip olma maliyetine odaklanmış durumda. Ancak, uzun zamandır var olan bazı araştırmalar ve son zamanlarda yapılan çalışmalara göre; çalışanların etkinliği göz önünde bulundurulduğunda renk sıcaklığı ve ışık tipinin çok daha önemli olduğunu gösteriyor.

70’li yıllarda fast food zincirleri; müşterilerin restoranların içinde farklı renklere nasıl tepki verdiklerini anlayabilmek için pazar araştırmalarında bulundu. Bu araştırmalardan bazılarının sonucuna göre; sarı, kırmızı ve turuncu “heyecan verici” etkilere sahipken yeşil, mor ve mavinin sakinleştirici etkileri bulunuyordu. Bu yıllarda ordu dahi bu alanda bir araştırma yaptı ve gemilerin içindeki ortak alanlarda boya renklerini değiştirirken renk sıcaklığını kırmızıdan mavi tonlarına dönüştürdü.

The Natick Askeri Araştırma, Gelişim ve Mühendislik Merkezi (NSRDEC) ise günümüzde yakın bir zamanda yaptığı araştırmanın sonucunda; LED aydınlatmanın olumlu ruh haline yönlendirdiğini, gün içinde uyanıklık düzeyini artırdığını ve görsel-algısal görevleri daha iyi yerine getirmeyi sağladığını buldu. Flüoresan ışıklar altında çalışan askerlerin ise farkındalık düzeyinin daha düşük olduğu, yorgun durdukları ve iş zamanı ilerledikçe daha depresif davranışlar sergiledikleri gözlemlendi. Ayrıca algısal görevlere daha yavaş tepki verdikleri de yine araştırma sonuçlarının arasındaydı.

Araştırmacılar on yıllardır aydınlatma koşullarının akli dengemiz üzerindeki etkileri üzerine çalışıyorlar. 1940’larda Luckiesh ve Moss; 5. ve 6. sınıftaki öğrencilerin, iyi aydınlatılmış ve zayıf aydınlatılmış sınıflarda girdikleri sınavlarda başarılarının nasıl olduğuna baktılar. İyi aydınlatılmış sınıflardaki öğrenciler zayıf olarak aydınlatılmış sınıfta sınav olan öğrencilerden çok daha yüksek sonuçlar alıyorlardı. O günden beri birçok araştırmacı flüoresan aydınlatmanın etkileri üzerine çalışmaya devam ediyor. 2002 yılında Guardian News’te basılan bir makalede Michaele Wynn-Jones, flüoresan aydınlatmanın mahkumlar üzerindeki etkisini araştırdı. Wynn-Jones’un araştırma sonucuna göre mahkumların sık sık yaşadığı baş ağrısı, depresyon ve uyku bozukluklarının muhtemel nedeni flüoresan aydınlatma idi.

H.E.S.E projesinde yer alan araştırmacılara göre de oldukça fazla flüoresan aydınlatmaya maruz kalmanın genel belirtileri arasında baş ağrıları, ruh hali değişimleri, sinirlilik, uykusuzluk ve uygunsuz davranışlarda bulunma yer alıyor. Bunun da ötesinde John Ott’a göre; eğer flüoresan aydınlatmaya maruz kalma süresi devam ederse; beyin seratonin hormonunu tüketebilir. Seratonin, ruh halini sabit tutan, anksiyete ve depresyondan uzak kalmamızı sağlayan özelliklere sahiptir. Beyinde seratoninin doğal kaynaklarını tüketmek duygusal dengemizin bozulması gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.

Sonuç olarak ışık rengi; insanların ruh hallerinde, davranışlarında ve iş yerindeki verimliliklerinde belirleyici bir farklılık yaratıyor. Bu yüzden eğer iş yerinizde verimliliği artıracak basit bir aydınlatma yeniliğine ihtiyaç duyuyorsanız; flüoresan aydınlatmalarınızı beyaz ve renk çeşitliliğine sahip LED aydınlatmalarla değiştirmeyi düşünmelisiniz.

Haber: Richard Blackwell

Haber kaynağı: http://www.ravepubs.com/light-color-efficient-happy-office-space/