Search

Kültürel farklılıklar müze aydınlatmasını etkiliyor mu?

image

Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar görsel algı konusunda ilginç bir çalışma yaptılar.

Çalışma şunu ortaya çıkardı;  aynı resim gösterildiğinde Batı ülkelerinden olan insanlar ilgilerini resmin daha belirgin özellikleri veya detayları üzerine yoğunlaştırma eğilimi gösteriyor ancak Asya ülkelerinden olan insanlar genellikle arka plana bakıyor ve görüntüyü daha bütüncül algılıyor.

image

Bu zıt eğilimlerin ortaya çıkması aslında aydınlatma tasarımlarına da doğu ve batının farklı yaklaştığını ortaya koyuyor. Batılı ülkelerdeki aydınlatma tasarımları, belli bir temaya dikkat çekmek için kontrast kullanarak odak noktalarını vurgular ama Asya’daki tasarımcılar aydınlatma alanlarına daha dengeli bir yaklaşım önerir ve eşit parlaklık seviyelerine sahip daha yumuşak bir etki yaratmayı amaçlar.

image

Peki ya müzeler söz konusu olduğunda, Doğu ve Batı tasarım kültüründeki bu farklılıklar gerçekten farklı aydınlatma tasarımlarına dönüşüyor mu?

Kültürel farklılıkların aydınlatma üzerindeki etkisini ölçmek ve teoriyi test etmek üzere, Asensetek, Taipei’deki Ulusal Saray Müzesi ve Amsterdam’daki Rijks Müzesi’nde aydınlatma ölçümleri yaptı.

image

Sonuçlar farklı ışık kaynaklarının teknik özelliklerini ortaya koyuyor.

Siz de Spectrum Genius’da ücretsiz bir hesap oluşturarak, renk ısısı, aydınlatma düzeyi, renksel geri verim indeksi ve spektrum verilerine göz atabilirsiniz. Hatta verileri kaydedebilir ve karşılaştırma yapabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için: www.agustos.com/asensetek