… ve renkliler daha renkli. Gerçekten klişe bir deterjan reklamı sloganı gibi duruyor, biliyoruz, ancak doğru! Şimdi size bu makalede bunu bilimsel olarak açıklayacağız.
Soraa’nın yüksek CRI (renksel geri verim) değerli oluşu ile ilgili bir çok kez yazdık. (https://agustos.com/renksel-geriverim-indeksi-cri-ve-soraa-farki/)
Zaten bu yüzden son 4 yılda çok fazla müze, sanat galerisi ve sergi aydınlatmasında kullanıldı. (Referanslar için: https://agustos.com/soraa-muze-sanat-galerisi-sergi-referanslari/)
Her türlü beyaz malzemenin içerisinde yine deterjan reklamlarından hatırlayacağınız “Whitening agent” – (Beyazlatma ajanları) bulunuyor. Bu ajanların görevi üzerlerinde belli tip bir ışık düştüğünde daha fazla parıldayarak ürünü daha beyaz göstermek.
Bahsi geçen tip ışık ise 380 nm civarı yapılan bir ışıma demek. Dünyadaki hemen hemen tüm LED’ler Mavi çip üzeri fosfor uygulaması ile beyazı elde ediyor. Bu nedenle 420 nm’de en yüksek ışımayı veriyorlar. Soraa ise 380 nm’deki Mor çip üzerine 3 farklı fosfor uygulayarak dünyanın ilk ve henüz tek “full spektrum” LED ışığını üretiyor. Hatırlatma: Gözümüz sadece 380 nm ile 780 nm arasını görebiliyor. Bu yüzden bu alana görülebilir spektrum deniyor.
Yani Güneş ışığı altında “daha beyaz” gördüğünüz tüm malzemeler ancak Soraa ışığı altında aynı beyazlıkta gözükebilir. Diğer hiç bir LED uygulaması bu etkiyi veremez. Bunun CRI ile ilgisi de yoktur, dediğimiz gibi ışıma alanı ile ilgilidir.